Poštípal ma kliešť- mám boreliózu?

Prejsť na obsah

Poštípal ma kliešť- mám boreliózu?

Všeobecný lekar pre dospelých - VH Medic
Uverejnený podľa VH Medic, s.r.o. v Informácie · Nedeľa 10 Jun 2018
Tags: Kliešť
Poštípal ma kliešť- mám boreliózu?
(Alebo: „pani doktorka, možete mi spraviť odber krvi, mal som kliešťa...“)

Lymská borelióza
je infekčné ochorenie, ktoré môže vzniknúť po prisatí kliešťa a prenesením baktérií  jeho slinami. Patrí medzi najčastejšie infekcie prenášané kliešťami na severnej pologuli.
Nie každý kliešť je prenášačom boreliózy, existujú ale prírodné ohniská nákazy. Spolu s kliešťovým zápalom mozgu predstavuje lymská borelióza zdravotné riziko pre človeka v sezóne od apríla do októbra pri pobyte v prírodnom ohnisku obidvoch nákaz.  
Na Slovensku sú známe rozsiahle prírodné ohniská boreliózy a kliešťového zápalu mozgu na západnom Slovensku a lokálne ohraničené ohniská na južnom Slovensku.
Borelióza prebieha v troch štádiách:
1.    Štádium: erytema migrans - včasná lokalizovaná infekcia
(červený fľak/fľaky na mieste prisatia kliešťa alebo aj na inom mieste), zväčšenie lymfatických uzlín, chrípkové príznaky (bolesti hlavy, bolesti kĺbov, zimnice...).
2.    Štádium: včasná diseminovaná infekcia
A)  Kožná forma sa môže objaviť v nadväznosti na prvé štádium (rádovo týždne až mesiace) vo forme druhotných kožných fľakov, ktoré sú však menšie a nie sú v mieste prisatia kliešťa.
B)  Neuroborelióza je postihnutie nervového systému boréliovou infekciou. Prejavuje sa ako zápal mozgových blán, ochrnutie tvárového alebo iných hlavových nervov.
C)  Lymská karditída sa prejavuje ako postihnutie srdca. Zvyčajne vzniká po 2 mesiacoch od začiatku infekcie.
D)  Lymská artritída je popisovaná ako opakujúce sa krátkodobé opuchy jedného alebo viacerých veľkých kĺbov. Postihnutý môže byť jeden alebo viac kĺbov, najčastejšie sa jedná o kolenný kĺb, menej často iné veľké kĺby a sánkové skĺbenie.  
E)   Očná forma lymskej boreliózy sa môže prejaviť v ktoromkoľvek štádiu ochorenia. Zriedka však vo včasnom štádiu. Postihuje ktorékoľvek časti oka.
3.    Štádium: neskorá diseminovaná infekcia
A)  Chronická neuroborelióza je veľmi zriedkavé  dlhodobo pretrvávajúce ochorenia mozgu a nervov.
B)  Periférna neuropatia sa prejavuje tŕpnutím a znížením citlivosti na periférnej časti horných a dolných končatín
C)  Acrodermatitis chronica atroficans (ACA) sa prejavuje pretrvávajúcimi kožnými zmenami na končatinách.

Často sa na všeobecných lekárov pacienti obracajú s požiadavkou odberu krvi na boreliózu. Vyšetrením krvi ale vieme dokázať len protilátky proti Borrelia baktériám, nie samotné baktérie.  Znamená to, že vyšetrenie krvi má cenu robiť až po 4.-6. týždňoch po prisatí kliešťa, kedy naše telo protilátky vytvorí a aj to len v prípade príznakov ochorenia.

Ako teda postupujeme podľa záväzných odporučení?
1.    Štádium: Po vybratí kliešťa sledujeme prípadný výskyt “chrípkových príznakov“, zväčšenie lymfatických uzlín a okolie miesta prisatia kliešťa. Nezabúdame kontrolovať  aj celú kožu, lebo začervenanie môže “cestovať po rôznych miestach“ – od toho je odvodený aj názov- erytema migrans. Začervenanie sa môže objaviť od 3 do 30 dní. Jedná sa o červené kruhovité alebo mapovité začervenanie s vonkajším viditeľným lemom a najčastejšie centrálnym výbledom, v priemere cca 5 cm a viac. Málokedy svrbí. Má tendenciu sa rozširovať, na dotyk môže byť miesto teplejšie. Môžu vzniknúť ložiská aj na iných miestach tela a môže ich byť aj väčší počet.  
V tomto štádiu už pacienta liečime antibiotikami. Príznaky ochorenia nastupujú  skôr ako protilátková odpoveď organizmu, preto musíme aj bez vyšetrenia krvi infekciu ihneď liečiť. Keď je infekcia správne a dostatočne dlho preliečená,  nie je potrebné robiť kontrolné vyšetrenie krvi, pretože nám toto vyšetrenie jednoznačnú odpoveď nedáva (vyšetrenie ani nie je podľa platných odporučení indikované).
Drobné začervenanie, ako reakcia na prisatie kliešťa, je niekedy bolestivé, do priemeru 1,5 cm. Začervenanie sa objaví po 6 až 24 hodinách po prisatí kliešťa alebo po jeho odstránení. Ak začervenanie neprejde do erythema migrans, liečiť ho netreba.
2.    Štádium 2. a 3. – liečba patrí do rúk špecialistom (infektológ, neurológ, kardiológ, očný lekár...). Diagnózu robíme pomocou odberu krvi, prípadne iných telesných tekutín. Všetky štádiá sú potenciálne liečiteľné antibiotikami.

       V prípade podozrenia na ochorenie, či len uistenia sa, má pacient možnosť zaslať odstráneného kliešťa na Oddelenie rickettsiológie Virologického ústavu BMC SAV v Bratislave. Na uvedenom oddelení Vám môžu zároveň vyšetriť kliešťa na lymskú boreliózu. Odstránené kliešte z tela možno zaslať neživé v uzavretom pevnom vrecku uloženom v listovej obálke, kliešte nemajú byť rozpučené. Je potrebné pridať do obálky vyplnenú objednávku, ktorú možno nájsť na stránke Slovenskej akadémie vied. Za vyšetrenie oboch patogénov rickettsiózy a lymskej boreliózy u jedného kliešťa sa platí 15 eur.

Ochrana pred nákazou:
        Pri návšteve miest s možným výskytom kliešťov je dôležité zabrániť ich  prichyteniu nosením odevu svetlej farby s dlhými rukávmi, nohavice zastrčené do topánok a ponožky, používaním vhodných repelentov a impregnovaním odevov. Po ukončení pobytu v prírode je potrebné sa osprchovať, umyť vlasy a dôkladne prehliadnuť telo, vrátane všetkých záhybov, či nenájdeme prisatého kliešťa. V prípade prisatia kliešťa je ho potrebné čo najskôr odstrániť. Prichytený kliešť sa odstraňuje pinzetou kývavými (nie krúživými) pohybmi (jednorázové pinzetky sú voľne dostupné k zakúpeniu v lekárňach). Kliešťa nedusíme olejom ani inými  preparátmi. Miesto pred i po odstránení kliešťa dezinfikujeme.
        Pri objavení sa príznakov ochorenia je potrebné navštíviť svojho všeobecného lekára a upozorniť ho na predchádzajúce prisatie kliešťa.  Včasná liečba antibiotikami zabráni vážnym neskorým následkom boreliózy. Proti kliešťovému zápalu mozgu Vás vie zaočkovať Váš praktický lekár, proti lymskej borelióze túto možnosť účinnej ochrany zatiaľ u nás nemáme.


Bulharská 72 / Trnávka
821 04  Bratislava - Ružinov
+421 2 436 318 61
valer.husarovic1@gmail.com
Copyright 2023 © All rights reserved VH Medic, s.r.o.
Návrat na obsah