Ako dlho mi platí elektronický recept?

Prejsť na obsah

Ako dlho mi platí elektronický recept?

Všeobecný lekar pre dospelých - VH Medic
Uverejnený podľa VH Medic, s.r.o. v Informácie · 8 December 2019
Tags: erecept
Ako dlho mi platí elektronický recept?
 
      Samotná platnosť elektronického receptu (e-receptu) je obmedzená rovnako, ako bola a stále je, aj pri všetkých typoch papierových receptov, ktoré sa paralelne používajú, až do skončenia prechodného obdobia (1.1.2022).
 
   
E- recept:
  • Štandardný predpis: platnosť 7 dní
  • APS (amb. pohotovostná služba), CPO (centrálny príjem nemocnica): platnosť 24 hodín
  • Antibiotiká: platnosť 3 dni
  • Omamné a psychotropné lieky: platnosť 5 dní
  • Výnimkou z tohto procesu je tzv. opakovaný elektronický recept, ktorý môže mať platnosť až 12 mesiacov. V tomto prípade sa recept automaticky vygeneruje v systéme v lehote, ktorá bola stanovená lekárom. Tieto e-recepty sú vypisované najmä pacientom, ktorí bojujú s chronickými ochoreniami a majú vhodne nastavenú liečbu a nasledujúcu kontrolu majú až o 6-12 mesiacov. Každý špecialista (internista, kardiológ, nefrológ...), ktorého pacient navštevuje takýto opakovaný recept môže vystaviť a Vy tak nemusíte chodiť po predpis ku všeobecnému lekárovi.

    Na rozdiel od pôvodných papierových receptov nemá lekárnik žiadnu možnosť nahliadnuť do predpísaného elektronického receptu po skončení jeho platnosti. Na základe tejto skutočnosti, nevie pacientovi poskytnúť akékoľvek informácie týkajúce sa jeho obsahu, t.j. aký liek mu bol  predpísaný, v akej veľkosti balenia, kto a kedy mu ho predpísal a aké bolo lekárom odporúčané užívanie.


Bulharská 72 / Trnávka
821 04  Bratislava - Ružinov
+421 2 436 318 61
valer.husarovic1@gmail.com
Copyright 2023 © All rights reserved VH Medic, s.r.o.
Návrat na obsah